fredag 4 november 2011

Tiny Greece

Vem ska man tro på tro på tro på...

Jo, de ganska få gamla erfarna rävar som hållit på så länge att de lyckats frikoppla sig från den dagliga psykologin. De som lyckas hålla huvudet kallt i alla marknadssituationer. De som inte har nån personlig agenda. De som inte har nån bias vare sig åt det negativa eller det positiva hållet. De som inte är nördar varken inom TA eller FA. De som inte är alarmister. Och för min del behöver dom inte ens veta vad Peak oil är. Faktiskt!

Nu tror jag iofs att Sy Harding känner till Peak Oil, men uppfyller alla mina ovanstående krav. Det är alltså samme man som jag refererat till här. Och den som följde säsongsmönstret kan räkna in ett växande kapital senate två veckorna trots senaste veckans nedgång och trots den Grekiska såpan.

Och kom ihåg Sy Hardings mål som är att ge sina subscribers bästa möjliga avkastning oavsett markandsutvecklingen. Enbart på det sättet kan han tjäna pengar. Han är alltså tvingad att vara mentalt neutral i förhållande till alla marknadslägen.

Nej, jag är inte subscriber. Detta är ingen reklampaus. Men det är en av några få tillhörande samma kategori av totalt bias-fria skribenter. Det är dom man ska tro på för dom ligger ofta rätt och aldrig helfel.

torsdag 3 november 2011

Oljeproduktionskrasch!?

Har varit frånvarande från min blog på sistone. Den primära osaken är ett krävande heltidsjobb där det tycks råda en sällan skådad högkonjuktur. Det handlar bl.a om framtidens elsystem, biogas och framtidens energiingenjörer. Sitter liksom mitt i smeten så jag är inte speciellt orolig för att bli arbetslös.

Det ser betydligt värre ut på andra håll. Greklandsfarsen når ju ständigt nya höjder och tycks vara den stora grejen dessa dagar. Det gäller dock att hålla huvudet kallt och försöka se bakom det som serveras på löpsedlarna.

Fast det är förstås svårt att tränga igenom mediabruset mitt i stridens hetta varför jag inte varit särskilt inspirerad att skriva nåt senaste tiden. Sicken vissen fars det är....

Ibland skrivs dock extremt välskrivna texter som bara inte går att hoppa över.

Peak oil perspective

Jag har dock en, möjligen skrämmande, invändning. Man har pratat länge om en platå för oljeproduktionen som därefter övergår i en gradvis minskning. I länken ovan finns följande bild som visar den globala oljeproduktionen sen 1994.


Det är svårt att i denna bild upptäcka den platå man pratar om. Det blev visserligen en paus 2004-2009, men därefter har faktiskt produktionen stigit till nya höjder.

Den uppmärksamme TA-nörden ser dock ett annat möjligt scenario, som är betydligt värre än den gradvisa nedgången som förväntas utifrån geologiska faktorer. Scenariet är en Ending Diagonal som i normalfallet resulterar i en extremt snabb nedgång till åtminstone diagonalens startpunkt. (Hittade just nu ingen bra länk till den utsagan)

Bilden nedan är samma som oven, men där jag kompletterat med två linjer som tydligt visar att en Ending Diagonal är ett möjligt scenario. Jag visar också den "normala" utveckling som en Ending Diagonal implicerar, dvs en total krasch för oljeproduktionen.



Jag kan iofs tänka mig ytterligare någon liten ner-upp-sekvens innan diagonalen är färdigbildad, dvs det är inte säkert att oljeproduktionskraschen kommer redan nästa år, men risken finns.

Detta scenario är jag ensam om hittills (såvitt jag vet). Det skiljer sig från alla andra scenarier genom den oerhört snabba nedgången efter toppen. Kom ihåg att du läste det först här ;-)

En sådan snabb nedgång orsakas förstås inte av geologiska faktorer. Det enda som kan få oljeproduktionen att krascha är förstås en total ekonomisk kollaps. Men det kanske är bra

Ett osannolikt scenario? Ja kanske, men vem trodde på allvar, för några få månader sen, att Grekland kommer att lämna Euron. Just nu verkar det scenariet ha en sannolikhet på typ 50-50.