söndag 15 maj 2011

Oljan och framtiden del 6, Sveriges oljeimport

Varifrån får Sverige sin olja? Nåja, "får" är kanske fel ord här. "Hämtar" känns också fel. "Har förmånen att ännu en tid kunna importera" är vad det handlar om för inom en inte alltför avlägsen framtid är det slut vilket jag försökte visa i inlägget Import Land Modeling som egentligen handlade om den globala situationen. Ska nu dyka lite djupare in i Sveriges något prekära läge.

Först en bild som visar Sveriges historiska oljeimport. På 70-talet var Sverige ett av världens mest oljeberoende länder, men det ändrades radikalt efter 70-talets oljekriser.

Källa: SPI (Svenska Petroleum Institutet)

Numera är oljeberoendet relativt litet jämfört med andra länder. Tre saker har bidragit till detta. De är kärnkraften, tuffare byggregler och kraftfull utbyggnad av fjärrvärmen. Det sista i kombination med användandet av biomassa i fjärrvärmeverken. Sveriges årliga oljeförbrukning har halverats sen 70-talet vilket förstås är bra.

Men

Sveriges oljeförbrukning inom transportsektorn ligger fast förankrad i en stigande trend (summan av de blå och röda fälten ovan).
Transportarbetet ökar hela tiden vilket framgår av ovanstående bild. Nästan allt det mörkblå utförs med fossilbränslen samt det ljusblå i högra bilden. 

Energimyndigheten tror att detta förhållande kommer att kvarstå åtminstone de närmaste 20 åren (mina frågetecken). Om prognosen inte håller så saknar man dessutom en plan B.

Det ger Energimyndigheten en central roll när det gäller den framtida energiförsörjningen. Där finns energimarknadsexperten Urban Kärrmarck som inte tror att Peak Oil, oljekrönet, utgör någon som helst risk för det svenska samhället.
-Det är jag inte det minsta bekymrad över, säger han
Det är sån som får en annan att bli bekymrad....


Sveriges oljeimport kommer i huvudsak från tre länder enligt ovan. Ryssland, Norge och Danmark står för 83 % av Sveriges import (2009). Nigeria och Venezuela för ytterligare 6 % vardera, men bägge dessa länder har fallande produktion.

Även Danmark har fallande produktion och ännu snabbare exportminskning. I princip hela Danmarks oljeexport går till Sverige, men om några få år torde den vara slut. Det blir 19 % av Sveriges behov som försvinner.


27 % av Sveriges behov kommer från Norge som också har kraftigt fallande produktion. Norge har dock ganska liten egen förbrukning och kan tänkas exportera olja ett antal år framöver. Frågan är om Norge vill exportera till Sverige av vänlighet eller om marknadskrafterna kommer att råda. Oavsett vilket så torde det ändå vara slut om ungefär 20 år.


Rysslands produktion har ökat de senaste åren, men visar nu tecken på att plana ut. Det är möjligt att Sverige kan fortsätta importera olja från Ryssland under rätt många år. Det kan dock vara svårt att öka importen. Det krävs nog att Sverige har nåt värdefullt att erbjuda som "gentjänst". Kanske finns det nåt, men det betyder ökat beroende av Rysk olja.

Nuvarande importandel på 37 % måste öka till 56 % bara för att täcka bortfallet från Danmark de närmaste ca 5 åren. Känns inte så tilltalande.

Finns det då inga andra länder som Sverige kan importera olja ifrån? Jodå, men det bör förstås vara från länder som ännu inte har nått sin produktionstopp. I annat fall blir det bara kortsiktiga nödlösningar. Nu visar det sig tyvärr att det bara är ca 10 länder som ännu ökar sin produktion.

Bilden ovan kommer från Verifying the Export Land Model - a different approach
http://www.theoildrum.com/ men jag har gjort en omstackning så den växande gruppen hamnar överst. Norge och Danmark ligger i den brandgula gruppen, dvs bland de länder som toppade för ca 10 år sen. Ryssland ligger i översta gruppen och definieras som växande men det är tveksamt. Möjligen ska man placera Ryssland i gruppen "Peaking now".

Bortsett från Ryssland så finns det några få länder med ökande produktion enligt nedan.

Dessa länder står för knappt 10 % av den globala produktionen och har ökat ganska linjärt från nära 0% för 10 år sen. Om den trenden fortsätter så står dom för 20 % om 10 år (vid konstant global produktion). Snabbare torde det inte gå.

Det är alltså bland dessa länder Sverige ska försöka importera olja om importen ska vara långsiktigt hållbar.

Tittar man på listan så finns Kanada där, men deras ökning kommer från oljesand och torde forsätta att gå till USA så Kanada kan vi nog glömma.

Brasilien finns med, men dom har fullt sjå med att täcka den inhemska ökningen och torde inte blir nåt betydande exportland inom överskådlig tid.

Libyen existerar just nu inte som oljeexportör, men om det löser sig därnere är det sannolikt att merparten exporteras till Italien så som  det var före kriget så vi kan nog glömma Libyen också. (btw så var Libyens absoluta topp redan runt 1970, men ligger i en stigande trend senaste decennierna)

Azerbadjan och framförallt Kazakhstan är de senaste årens lysande stjärnor på oljeproduktionshimlen, men varför exportera till Sverige när man enklare kan sälja till Chindia?

Qatar är ett mellanösternland och Sverige har sen en tid tillbaka avvecklat sin oljeimport från de länderna. Kanske kan Sverige återuppta exporten därifrån, men jag tror det blir svårt. Dels av geopolitiska skäl, men också för att detta är USA:s inpinkade revir.

Det återstår ett par länder på listan, bl.a. Algeriet och Angola som faktiskt står för en mindre del av Sveriges oljeimport, men det är svårt att tro på en betydande uppgång.

Ghana är inte med på listan, men började exportera olja för några månader sen. Produktionen kanske kan nå 250 000 fat per dag om några år (Sveriges förbrukning är 300 000+ fat per dag). Man bör dock komma ihåg att minskningstakten för existerande oljeproduktion (globalt) är ca 4 000 000 fat per dag varje år. Det kanske är bra för Ghana att dom producerar olja men totalt sett är det en fis i rymden.

Kanske har jag missat nåt land, men för Sveriges del blir det till att förlita sig på Norge och Ryssland så länge det går. Eller nåt annat land med fallande produktion. Urvalet är ganska begränsat och klockan tickar....

Angående Rysslands oljeproduktion och export samt en massa annat intressant så finns det ett mäktigt examensarbete utfört vid Globala energisystem i Uppsala. Examensarbetaren Aram Mäkivierikko ska framhållas och gjorde ett imponerande arbete 2007. Alltså några år gammalt men synnerligen läsvärt.

If Russia has 120 Gb oil left, the model predicts that Russia’s will stop its oil export around 2040 (Figure 37). At this time Russia will likely be one of the last oil producing countries left and won’t be able to import oil for their domestic needs (12.4). In reality the export stop will probably happen sooner because Russia might realise that they need the oil themselves when the production starts falling (14.4.2).

Russia might realise that they need the oil themselves when the production starts falling.

Detta gäller inte bara Ryssland. Frågan är när medelsvensson och medelpolitikern inser vad som är på g?  

4 kommentarer:

  1. Ett helt fantastiskt inlägg. Jag har suttit i favoritfåtöljen med ett stort glas mjölk och bara njutit hehehe.

    Hur fungerar egentligen prissättningen vid export av olja vid längre sträckor? Hur mycket dyrare är det att importera olja från Venezuela än Norge eller Danmark? Ytterligare en faktor som kommer göra det besvärligt i framtiden?

    SvaraRadera
  2. Tack Nomiz!

    Angående dina frågor så har jag inga bra svar, men jag misstänker att oljetransporterna inte är nån stor fråga jämfört med annat. Man transporterar den mest energitäta vätskan som existerar och då torde själva transporten stjäla försumbara andelar av det som skeppas. Men i princip har du ju förstås rätt.

    SvaraRadera
  3. Bra inlägg. Jag sökte för jag ville veta hur beroende av Ryssland Sverige är. Bra att veta i dessa dagar. Men här får jag ännu mer bakgrundsinformation.

    SvaraRadera